Do poprawnego wyświetlania strony należy zainstalować przeglądarkę Mozilla Firefox lub Opera

„… AND HEALTH FOR ALL!” – Szkoła Podstawowa Nr 1 w Olkuszu

„… AND HEALTH FOR ALL!”

„… AND HEALTH FOR ALL!”

Szkoła Podstawowa nr 1 w Olkuszu zakwalifikowała się do udziału w międzynarodowym programie Erasmus Plus. Wspólnymi siłami opracowany projekt „… and Health for all!” został zaakceptowany przez Narodową Agencję i będzie realizowany przez szkoły partnerskie w Polsce, Niemczech, Grecji, Estonii i Szwecji w latach 2018 – 2020. Na posiedzeniu Rady Pedagogicznej dnia 13 września 2018r. przedstawiono założenia oraz program projektu, które zostały zatwierdzone przez zebranych. Informacje te zostały także przekazane rodzicom naszych uczniów podczas zebrań z wychowawcami. W dniach od 4 do 14. września 2018r. został przeprowadzony konkurs na logo projektu „… and Health for all!”. Udział w nim wzięli uczniowie klas 7 i 8 oraz pozostali chętni. Spośród 9 dostarczonych projektów logo, wybrano trzy najciekawsze, które zostały przedstawione  innym nauczycielom na szkoleniu wyjazdowym dotyczącym zdrowej żywności oraz zarządzania projektem w Bremerhaven w Niemczech w dniach 23.09.2018r. – 29.09.2018r. Podczas planowanych międzynarodowych spotkań będziemy uświadamiać i przybliżać uczniom i nauczycielom różnorodność kultur, języków i wartości europejskich oraz konieczność rozwijania swoich umiejętności komunikacyjnych i interpersonalnych w celu osiągnięcia w przyszłości sukcesu na rynku pracy.

Link do strony projektu:

https://sites.google.com/s/1MxkcgEGFCyuNA1sXrjI8ZzSKSrMgRJMA/p/1sidbth54O6A_XG8DamXX8FmGXSXMAcKA/edit

Link do strony e-Twinning:

https://twinspace.etwinning.net/73071/home

WYJAZD DO ESTONII

W ostatnim tygodniu września (od 22.09. do 28.09.2019 r.),  5 uczniów z naszej szkoły wraz z dwojgiem opiekunów uczestniczyli w spotkaniu projektowym „..And health for all”. Spotkanie to odbyło się w szkole, w  niewielkiej miejscowości Salme położonej na wyspie Sarema w Estonii. Wraz z innymi uczestnikami projektu, uczniami i opiekunami z pięciu państw (Grecji, Włoch, Szwecji, Niemiec), mieszkaliśmy w domkach kempingowych położonych w sosnowym lasku nad morzem. Każdy dzień rozpoczynaliśmy zdrowym półgodzinnym spacerem do szkoły.

W poniedziałek, pierwszego dnia projektu rozpoczęliśmy praktyczną naukę języka angielskiego. Najstarsi uczniowie szkoły oprowadzili nas po niej. Poznaliśmy uczniów i nauczycieli oraz ciekawe klasopracownie. Następnie w pobliskim Centrum Kultury obejrzeliśmy koncert przygotowany przez uczniów i nauczycieli, były pokazy śpiewu i tańca ludowego. Po południu odbył się wielki mecz piłki nożnej, uczniowie kontra nauczyciele.

Wtorek był Jesiennym Dniem Sportu dla wszystkich uczestników projektu i uczniów miejscowej szkoły.  Każdy mógł spróbować swoich sił, biorąc udział  w różnych dyscyplinach sportowych. Rozgrywki odbywały się na świeżym powietrzu. Po południu autokarem udaliśmy się do stolicy wyspy Kuressaare, gdzie spotkaliśmy się z burmistrzem, który opowiedział nam trochę o życiu na wyspie, najważniejszą częścią wystąpienia burmistrza była opowieść o jego karierze sportowca. Zachęcał on uczniów do uprawiania różnych sportów oraz do prowadzenia zdrowego stylu życia. Po południu odwiedziliśmy Centrum Aktywności Historycznej, gdzie poznaliśmy dawną broń, zabawy, a także narzędzia tortur.

W środę w szkole pracowaliśmy w grupach (w każdej były dzieci z różnych państw); przygotowywaliśmy zdrowe sałatki ze świeżych warzyw i owoców, wykonywaliśmy prace plastyczne metodą kolażu, budowaliśmy roboty z klocków. Po południu odwiedziliśmy ekofarmę, gdzie oglądaliśmy specjalną rasę krów hodowanych na wyspie, a także wykonaliśmy smaczne lody ze zdrowego mleka tych krów.

W czwartek odwiedziliśmy skansen i kolejną ekofarmę. Nauczyliśmy się tam wyrabiać chleb żytni; każdy uczestnik wyrobił swój własny chlebek, który potem zabrał ze sobą, by go spróbować. Następnie w różnych grupach wykonywaliśmy ozdoby, nasza grupa uczyła się filcowania wełny. Po zdrowej przekąsce udaliśmy się do  Kuressaare, gdzie zwiedzaliśmy zamek. Zwiedzanie odbywało się z mapą; korzystając z niej i krótkich opisów szukaliśmy różnych sal zamkowych. Po powrocie na kemping odbyła się uroczysta pożegnalna kolacja, wręczanie pamiątek i wspólna dyskoteka.

W piątek opuściliśmy wyspę i przejechaliśmy do stolicy Estonii, Tallina, gdzie zwiedziliśmy piękne stare miasto. W sobotę ruszyliśmy w powrotną podróż do Polski.

Wyjazd pozwolił nam na praktyczną naukę języka angielskiego, gdyż wszystkie zajęcia prowadzone były po angielsku. Uczyliśmy się także zdrowego stylu życia oraz trochę poznaliśmy jak żyją i uczą się nasi rówieśnicy w dalekiej Estonii. Mieliśmy także możliwość pracy i zabawy w międzynarodowych, różnokulturowych grupach. Organizatorem wyjazdu był koordynator projektu pan Edwin Caraballo-Cortes.

KOLOROWE SAŁATY

Obfitość darów natury i aura wymagająca wzmocnienia odporności stanowiły doskonały pretekst do zrealizowania przez uczniów klasy II a i III b zajęć pt. „Kolorowe sałaty”. Projekt edukacyjny zrealizowano pod czujnym okiem wychowawców oraz nauczyciela j. angielskiego we wtorek 21 stycznia 2020 r. i oparto go na warsztatach kulinarnych i realizacji celów projektu Erasmus+.

Uczniowie przygotowali barwną gazetkę, na której znalazły się opisy składników odżywczych występujących w poszczególnych owocach i warzywach oraz przepisy kulinarne.

Największą radość sprawili wszystkim biorącym udział w spotkaniu przygotowując degustację potraw sezonowych. Na stołach pojawiły się: sałatki owocowe i warzywne, soczyste jabłuszka, soki owocowe, szaszłyki owocowe, pachnące kanapki.

Wszystkim bardzo smakowało.

Zachęcamy kolegów i koleżanki do eksperymentowania w kuchni z darami natury.

Odpowiedz